Clasa de Pilates poate sa fie descrisa foarte bine raspunzand la urmatoarele 3 intrebari:

 1. Tehnica Pilates: pe ce se bazeaza, cum functioneaza, cum poate sa fie ea descrisa in actiune, cum functioneaza?
 2. Care sunt beneficiile practicarii exercitiilor Pilates?
 3. Cui i se adreseaza?

Tehnica Pilates

Astfel, tehnica sau metoda Pilates, asa cum este obisnuit sa o numim, este de fapt un sistem de exercitii fizice dezvoltat de catre Joseph Pilates la inceputul sec. XX. La origine acest sistem a fost intitulat de insusi Pilates ca fiind o stiinta a controlului. Denumirea de Controlugie provine de la faptul ca inventatorul a avut convingerea ca metoda sa foloseste mintea pentru a controla musculatura in timpul miscarii.

Pe ce se bazeaza tehnica Pilates?

Exercitiul Pilates foloseste ca punct de plecare intarirea zonei centrale a corpului. Intelegem in mod punctual prin aceasta ca ne referim la musculatura abdominala de profunzime, cea inferioara a spatelui, cea din zona soldurilor si cea din regiunea fesiera. Practic tehnica se axeaza pe dezvoltarea musculaturii posturale si de adancime a torsului cu scopul de a ajuta corpul la pastrarea echilibrului postural, de a procura suport pentru coloana vertebrala si de a ne invata sa ne constientizam respiratia si aliniamentul coloanei vertebrale.

Cum functioneaza tehnica Pilates?

Tehnica Pilates integreaza organismul, concentrandu-se pe activarea si conectarea celor mai puternice parti ale corpului, respectiv centrul corpului sau ceea ce in Pilates numim centrul energetic („the powerhouse”).

Pilates nu vizeaza slabiciunea vreunei parti a corpului pe care sa o izoleze si, astfel, sa incerce sa o intareasca. Abordarea partilor mai slabe ale corpului si a oricarui alt dezechilibru corporal este concentrata pe convingerea ca mai inainte trebuie sa te ocupi de intarirea centrul energetic. Pornind de la centrul energetic iti lucrezi corpul cu miscari integrate, conectand toate partile mai slabe ale corpului la centrul puternic. Ca rezultat, intregul corp devine mai puternic si, prin acest proces, coloana vertebrala revine la starea ei naturala supla.

Ce inseamna tehnica Pilates in actiune?

Pilates in actiune este miscarea controlata dinspre centru, miscare efectuata cu coordonare si precizie, in timp ce se respira adecvat, pentru a crea o curgere naturala de la un exercitiu la altul.

Ce anume deosebeste tehnica Pilates de orice alta forma sau sistem de exercitii fizice?

Exista doua aspecte principale care fac aceasta tehnica sa fie una distincta in universul exercitiilor fizice. Astfel, tehnica Pilates in desfasurarea ei tine cont de 6 principii:

 1. Controlul
 2. Centrul
 3. Concentrarea
 4. Precizia
 5. Fluenta
 6. Respiratia

precum si de conceptul de centru energetic (portiunea de tors dintre planseul pelvian si diafragma), numita „the powerhouse”.Beneficiile tehnicii Pilates

Care sunt beneficiile practicarii tehnicii Pilates?

Exista multe motive pentru care oamenii decid sa inceapa un program de exercitii de tip Pilates. Astfel, fie isi doresc tinerea sub control sau rezolvarea diferitelor probleme ale spatelui, fie prevenirea accidentarilor, fie o mai buna flexibilitate, fie o forma de control a stress-ului, fie doar pentru ca au hotarat sa-si redefineasca anumite parti ale corpului precum fesierii flasci si sa-si aplatizeze abdomenul.

Indiferent care sunt motivele pentru care oamenii hotarasc sa inceapa un program de exercitii Pilates, exista un motiv care se dovedeste a fi garantat pentru continuarea acestui tip de program si anume starea de bine generala pe care o ofera.

Referitor la beneficiile legate de sanatate, beneficii pe care practicarea exercitiilor Pilates le ofera, se pot mentiona urmatoarele:

 • Imbunatatirea posturala si cea legata de functionarea si folosirea propriului corp
 • Imbunatatirea circulatiei sangvine, a mobilitatii articulare
 • Promovarea insanatosirii in cazul afectiunilor , a ranirilor sau a accidentarilor
 • Imbunatatirea densitatii osoase
 • Deconectarea, detensionarea si reducerea stress-ului
 • Imbunatatirea sistemului imunitar
 • Controlarea greutatii corporale
 • Imbunatatirea vietii sexuale
 • Imbunatatirea echilibrului si a coordonarii
 • Prevenirea si incetinirea procesului de imbatranire.

Regimul de exercitii fizice de tip Pilates incurajeaza gandirea asupra cum realizam miscarile de zi cu zi, sporeste constiinta propriei corporalitati, dezvolta agilitate, flexibilitate si forta. Este o metoda perfecta pentru persoanele carora le place prezenta si integrarea elementelor meditative in programul de antrenament fizic si, prin acestea, se dovedeste propice pentru persoanele foarte active, stresate si suprasolicitate.Cui se adreseaza tehnica Pilates

Pilates se adreseaza tuturor tipurilor de femei si barbati, incluzand atletii sau sportivii in general, persoanelor sedentare care nu au facu niciodata sport sau au facut prea putin, precum si persoanelor cu probleme de sanatate.

La atleti potenteaza coordonarea, le echilibreaza fortele si-i ajuta sa se concentreze mai bine. Pentru cei care deja sunt dependenti de exercitiile de fitness, introducerea sau practicarea exercitiilor Pilates pe langa rutina deja achizitionata, aduce un plus in reechilibrarea organismului, aliniere posturala si stabilitate.Daca esti halterofil sau cel putin ridici in mod regulat greutati, practicarea tehnicii Pilates te va ajuta sa-ti integrezi forta si-ti va mari flexibilitatea. Daca esti un jucator de tenis, golf sau oricare alt sport care implica miscari asimetrice, tehnica Pilates iti va echilibra postura si forta. La sedentari dezvolta forta si flexibilitatea, cu rezultate dramatice vizibile intr-o perioada scurta de timp. In cuvintele lui Joseph Pilates: „Dupa 10 sedinte vei simti o diferenta, dupa 20 vei vedea o diferenta si dupa 30 vei avea un corp cu totul nou.”

Cat priveste persoanele mature trecute de 50 de ani, practicarea regulata a exercitiilor Pilates confera corpului tonicitate, suplete si mobilitate, precum si beneficii extraordinare prin actionarea asupra celor 3 zone de sensibilitate la aceasta categorie de persoane: scaderea densitatii osoase, echilibru deficitar, slabirea musculaturii pelviene. Astfel, castigul major pentru aceasta categorie de persoane consta in: contracararea efectelor osteoporozei, imbunatatirea si mentienrea echilibrului si a tonusului la nivelul muschilor planseului pelvian.

Pentru persoanele cu probleme fizice, sistemul Pilates ofera o metoda logica de exercitiu in timp ce organismul se vindeca. Pilates nu provoaca corpul inutil si exercitiile se efectueaza intotdeauna controlat. Sistemul Pilates functioneaza intr-o maniera metodica pe masura ce se inainteaza vindecarea corpului. Asa cum creierele nu functioneaza daca sunt private de oxigen, asa organele interne sufera daca fluxul sangvin spre ele este impiedicat sau daca articulatiile nu sunt aliniate adecvat.

Desigur, tehnica Pilates este aceiasi atat pentru barbati, cat si pentru femei. Ceea ce insa face diferenta intre un program destinat femeilor si unul destinat barbatilor este repertoriul de exercitii abordat.

Este de notorietate faptul ca exista diferente biologice intre cele doua sexe si de aici si rezulta nevoi diferite si reactivitate specifica. Astfel, clasa de Pilates destinata barbatilor este una care abordeaza acele exercitii ce sporesc satisfacerea nevoilor lor si care se adreseaza unor probleme specific masculine. Spre exemplu exercitiile particulare pentru planseul pelvian sunt relevante in prevenirea si tratarea problemelor de prostata.

N.B.: Practicantii de Pilates sunt „ganditori avansati”, vizionari care vor sa fie cei mai buni in domeniul lor. Ei stiu ce resurse le ofera un avantaj si ce inseamna sa ai controlul asupra propriilor forte intr-o lume competitiva si, deopotriva, cu un camp de actiune extrem de larg, nelimitat.